Scheiden, en ik dan?

adorable-beautiful-child-277149 (1)

Je ouders hebben het moeilijk, maar bij wie kun jij terecht?

Praktijk Jij bent top! zet de kinderen echt centraal. Zij hebben niet gekozen voor de scheiding, maar moeten wel een manier vinden om met alle veranderingen om te gaan. Dat is een hele klus. Kinderen zijn flexibel en heel loyaal naar hun ouders. Ze doen hun uiterste best om mee te gaan in alle veranderingen. En daarbij zetten ze vaak hun ouders voorop en “vergeten”  zichzelf.

Een scheiding heeft een grote impact op kinderen en kan veel schade aanbrengen. Als ouder heb je echter een grote invloed op hoe je kinderen de scheiding beleven. Je kunt ervoor zorgen dat het geen traumatisch proces wordt voor je kinderen. De gevolgen van een scheiding voor het kind worden vooral bepaald door de manier waarop de ouders er mee omgaan en de ruimte en aandacht die er voor het kind is.

Zelf heb je in dit proces vaak al veel moeite om je eigen leven weer een beetje op de rails te krijgen. Het is heel fijn voor  kinderen om met een onafhankelijk persoon en/of leeftijdgenoten over de scheiding te kunnen praten.

In Amerika is begeleiding vanuit dit programma in vele staten verplicht voordat ouders kunnen scheiden. Het programma De Kinderen Scheiden Mee – Methodiek Het Zandkastelenprogramma® is geaccrediteerd door het SKJ (kwaliteitsregister jeugdhulpverlening), de MfN, het ADR en het International Coach Register. Het programma wordt tevens als preventieve interventie aanbevolen vanuit het Nederlands Jeugdinstituut (NJI).

Aandacht en erkenning voor jou!

Het is fijn om te kunnen praten over wat je vindt en voelt. Met iemand die gewoon kan luisteren, onafhankelijk is en iets verder van de situatie af staat.
Je ontdekt dat je emoties niet raar zijn, scheiding iets is van volwassenen en dat je zeker geen schuld hebt aan de situatie… Voelen van je eigen emoties en daar alle ruimte en erkenning voor krijgen, helpt enorm in de verwerking van het verdriet en het leren omgaan met de veranderingen.

 

 

Wat gaan we doen?

Samen met de hond of pony gaan we lekker naar buiten de natuur in en ontdekken, bespreken wat er allemaal verandert en ook wat onveranderd blijft. Op een ontspannen manier kun je uiting geven aan je emoties en weer met vertrouwen een stapje verder..

"Ieder kind in scheiding verdient deze laagdrempelige en preventieve aandacht. Jij bent top! biedt kinderen en ouders een steuntje in de rug, tijdens en na scheiding."

Verschillende leeftijden

Voor kinderen tussen de 6 en de 12 jaar heeft het prioriteit dat zij meer zelfvertrouwen krijgen in de situatie. “Ze zijn niet de enige.” Zo kunnen zij ook een bepaalde houvast krijgen in de nieuwe situatie. Vanuit het begrip voor de verandering van de situatie, naar de kracht in hun nieuwe leven middels tips en inzichten.

Kinderen tussen de 13 en de 17 jaar

Voor kinderen tussen de 13 en de 17 jaar wordt er meer aandacht besteed aan andere thema’s, die voor hen meer spelen. Zo zorgt deze methodiek ervoor dat zij meer een idee krijgen over hun eigen rol binnen de situatie. Er wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden die er zijn en die zij zelf hebben. Zo kunnen zijzelf betere inzichten krijgen in de veranderingen van de situatie en hier een plek in vinden voor zichzelf.

Villa Pinedo

Bij Villa Pinedo zijn  kinderen van gescheiden ouders aan het woord. Kinderen van gescheiden ouders zijn de experts en de ervaringsdeskundigen. Want wie weet er nou beter hoe het is om te leven met gescheiden ouders dan zij zelf? Een forum voor ouder en kind met  vraag en antwoord, online training, of gewoon even lezen. Klik hier om de website van Villa Pinedo te bezoeken.

Mediators Collectief

Wij werken samen met het Mediators Collectief waarbij echtscheiding mediators kunnen begeleiden bij de scheiding of  met het opstellen van een ouderschapsplan of omgangsregeling. Klik hier om de website van Mediators Collectief te bezoeken.

Kinderpraktijk ‘Jij bent top!’

Tanja Diepering

AGB: 98100185 – KvK: 56473230 (Zwolle) – SKJ: 100020970

Foto’s met dank aan Linda Huvenaars (website)

Scroll naar top