Jong verlies, gedeeld verdriet..

Jij bent top! biedt in samenwerking met Kuddewijsheid voor kinderen en jongeren professionele begeleiding bij rouw en verlies.

Achter de wolken, draag jij mijn tranen ?

Kinderen, die al op jonge leeftijd te maken krijgen met een verlies, hebben er een zware taak bij. Verlies hoort bij het leven, dat weten we allemaal, maar het toelaten van verlies en de impact hiervan op ons leven, is niet vanzelfsprekend.

Jonge kinderen zijn hierbij nog sterk afhankelijk van hun omgeving en de ondersteuning, die ze hierbij kunnen verwachten. Kinderen willen serieus genomen worden, gehoord worden en hebben troost nodig. Toch is luisteren naar verdrietige kinderen niet zo eenvoudig, omdat volwassenen zelf zo geraakt zijn en dus ook de omgeving van de kinderen ‘rouwt’.

Als betrokken ouder heb je vaak al veel moeite om je eigen leven weer een beetje op de rails te krijgen. Het is heel fijn voor  kinderen om met een vertrouwd persoon en/of leeftijdgenoten over het verdriet, de warboel aan emoties en alle veranderingen te kunnen praten.

Om te kunnen rouwen moeten kinderen begrijpen, wat er innerlijk gebeurd. Kinderen uiten emoties en gevoelens vaak in gedrag: hevige angst en agressie, gedrags- en slaapstoornissen, eet- en zindelijkheidsproblemen, heftige huilbuien, scheidingsangst of teruggetrokkenheid komen voor. Dit wordt niet altijd als rouwreacties herkend.

Aandacht en erkenning voor jou,
en een steuntje in de rug voor ouder(s)

Het is fijn om te kunnen praten over wat je vindt en voelt. Met iemand die gewoon kan luisteren, ervaren is en iets verder van de situatie af staat.
Je ontdekt dat je emoties niet raar zijn, Voelen van je eigen emoties en daar alle ruimte en erkenning voor krijgen, helpt enorm in de verwerking van het verdriet en het leren omgaan met de veranderingen.

Programma Jong verlies, gedeeld verdriet..

In een veilige setting komen we 1 keer per 2 weken samen. We hebben tijd voor het doen van verschillende opdrachtjes met de pony’s of de honden lekker veel buiten in de natuur. Op de fijne locaties, hebben we ruimte en veel mogelijkheden.

Samen op zoek en stap voor stap ontdekken, delen wat gezien mag worden en zo omgaan met het verlies en de daarbij behorende rouwtaken. Ontdekken wat er allemaal binnenin je speelt, op zoek naar jezelf. Op een ontspannen manier kun je uiting geven aan je emoties en weer met vertrouwen een stapje verder..

“Ik krijg tranen in mijn ogen als ik aan je denk”

Verschillende leeftijd groepen

Kinderen tussen 6 en 12 jaar

Voor kinderen in basisschoolleeftijd is het van belang, dat zij ondersteuning krijgen bij begrijpen van wat er is gebeurd en aandacht krijgen voor het verlies. Mede door met lotgenoten samen te “werken” voelen ze, dat ze niet alleen zijn met hun verdriet. Vanuit het verkennen en erkennen van de warboel aan gevoelens, komt er weer ruimte voor een volgende stap in hun ontwikkeling.

’s avonds ben ik het bangst, dan wordt mijn lijf druk door de stilte..

Kinderen tussen 13 en 17 jaar

Bij pubers en jongeren wordt er ook aandacht besteed aan andere thema’s die voor hen in deze fase belangrijk zijn. Het vormen van een eigen identiteit is hierin een belangrijk gegeven en er is aandacht voor de “gewone” puberontwikkeling.

Voor meer informatie zie ook onze facebook pagina ‘Jong verlies, gedeeld verdriet’ https://www.facebook.com/achterdewolken

Stichting achter de wolken voor meer informatie en hulplijn

https://achterderegenboog.nl/vraag-hulp/advies-bij-rouw

Kinderpraktijk ‘Jij bent top!’

Tanja Diepering

AGB: 98100185 – KvK: 56473230 (Zwolle) – SKJ: 100020970

Foto’s met dank aan Linda Huvenaars (website)

Scroll naar top